FactuurSturen.be Help

Kan ik ook een verzamelbetaling maken?

Als je ingekomen facturen in FactuurSturen.be hebt ingeboekt is het mogelijk om de onbetaalde facturen te exporteren naar een verzamelbetaling. Je krijgt van ons een (PAIN.001) XML-bestand welke je kunt uploaden in de online omgeving van je bank. Controleer wel even of jouw bank dit ondersteunt.

Dit scheelt aanzienlijk veel tijd en verkleint de kans op fouten omdat je de bedragen, bankgegevens en factuurnummers niet meer met de hand hoeft over te nemen. Hoe dit precies in z'n werk gaat leggen we hier stap-voor-stap uit.

Gebruik deze functie niet wanneer je crediteur incasseert d.m.v. automatische incasso, of wanneer je betaalt d.m.v. een online betaalmethode als iDeal.

Crediteurinformatie

Om te beginnen is het belangrijk dat de gegevens van de crediteur (1) volledig zijn. Wat we nodig hebben is een betalingstermijn (2) en een IBAN (3) waar de betaling naartoe moet. We tellen de betalingstermijn op bij de factuurdatum om de betaaldatum te bepalen.

Het kan enkele dagen duren voordat de betaling is bijgeschreven bij de ontvangende partij. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de betalingstermijn. Om te voorkomen dat je betaling te laat is kun je het beste 3 dagen van de betalingstermijn van de factuur aftrekken

Als je deze gegevens hebt gecontroleerd, aangevuld en opgeslagen, kunnen facturen van deze crediteur worden geëxporteerd naar een verzamelbetaling.

Heb je een koppeling met Ponto en ondersteunt je bank betalingsinitiëring dan kunnen onderstaande handelingen worden genegeerd. Met één druk worden de betalingen doorgezonden naar je bank via Ponto.

Exporteren

Het maken van een PAIN.001 XML (ook wel "Europese verzamelbetaling" genoemd) kan op verschillende manieren. De meest eenvoudige en snelle manier is via het menu "Exporteren".

Log in en volg deze stappen:
Exporteren Verzamelbetaling

Hier vind je een lijst met openstaande ingekomen facturen van alle crediteuren waarvan je hebt aangegeven dat facturen d.m.v. een verzamelbetaling mogen worden betaald. Standaard zijn alle facturen aangevinkt voor export maar je kunt hier zelf facturen uitsluiten.

Je kunt ook een selectie maken in het overzicht van ingekomen facturen. Hier kun je de gewenste facturen selecteren en vervolgens onderaan de pagina in de keuzelijst kiezen voor "Maak verzamelbetaling". Je komt vervolgens automatisch op bovengenoemde exportpagina waar de juiste facturen geselecteerd zijn.

In het exportscherm geef je tevens het IBAN op van je betaalrekening en de naam van de rekeninghouder. Deze gegevens moeten overeenkomen met de gegevens van je bankrekening.

Maak vervolgens de keuze of je het XML-bestand wilt ontvangen per e-mail, direct wilt downloaden of opslaan op cloudopslag, en klik op "Exporteren".

Aanbieden bij je bank

Log vervolgens in bij je bank en bied het bestand wat je zojuist hebt geëxporteerd aan. Het verschilt per bank waar deze mogelijkheid zit. Als je de optie niet kunt vinden, neem dan contact op met je bank.

Nadat het bestand is geüpload zal de bank je, ter controle, een overzicht geven van de transacties. Na bevestiging zullen de betalingen door de bank worden uitgevoerd of worden ingepland.

Kunnen we je verder helpen? Stuur gerust een e-mailtje naar

Uitmuntende score
Gewaardeerd door gebruikers met
5 van 5 sterren
Maximaal haalbare score
Score SSL beveiliging
A+
Op en top beveiligd
Beveiliging Web en Mail
Gouden Factuur
Winnaar Gouden Factuur
Categorie B2B Facturatie
Gouden Factuur

Meer tijd voor leukere dingen :)

Serieus, facturatie is natuurlijk niet het leukste wat er is.

Meld je gratis aan

Huidige systeemversie 2.55.5

De laatste update van ons systeem is van 10-07-2024. En we zijn alweer druk bezig met de volgende versie.

Lees onze versiegeschiedenis